a térképhez                                                                            a barlangnevek alfabetikus listájához       

 

A Kemenesalja barlangjai

A Kemenesalja a Kisalföldnek, ezen belül a Marcal-medencének a nyugati kistája. Nagyjából 200 km2-nyi területe a Marcal-folyótól a Kemeneshátig terjed. Barlangkataszteri száma 4430. A táj alapját egy 120-140 m-ig letarolt pannon kori kavicsos, homokos síkság adja, melyen a törések mentén 12 bazaltos, illetve bazalttufás hegy és halom képződött mintegy 3 millió évvel ezelőtt.

A Kemenesalján eddig csak a Ság-hegy bazaltjában és a Miskei-tufagyűrű Pet-hegyének bazalttufájában és a nagysimonyi vasútállomás mellett homokkőben sikerült összesen 3 természetes barlangot találni. A legjelentősebb barlangot a Vas Pál lyukát 1914-ben a Ság-hegyi Mittelmann – Lázár-féle kőbánya lefejtette, így aztán megbízható adataink sincsenek róla. A Pet-hegyi-barlang egy kisebb kőfejtő falában a peremmel párhuzamos törés mentén alakult tektonikus barlang. A nagysimonyi Vasút-menti-barlang egy homokfejtés indította konzekvenciabarlang. A Ság-hegyen jelenleg is meglévő üreg, a Robbantó-menedék pedig mesterséges objektum, a bányászok készítették, hogy a robbantások idején ide húzódjanak a kőpergés elől.

A Kemenesalja természetes barlangjainak összhossza így kb. 20-30 m lehetett (jelenleg csak 8,5 m).

 

vissza a nyitótérképhez