az áttekintő térképhez                      a barlangnevek alfabetikus  listájához                    az áttekintő térképlapjainak táblázataihoz    
 

A  Bükk-vidék nemkarsztos barlangjai

A Bükk-vidék az Északi-középhegység központi, kb. 2500 km2-es tagja. Az 5300-as barlangkataszteri egységhez tartozik. Centrumát egy 800 m fölötti tönkösödött takaróredős fennsík alkotja. Ezt   az alacsonyabb helyzetű, völgyekkel és hegyközi medencékkel tagolt réteglépcsős tönkök veszik körül, majd az egész hegységet változatos tektonikai és törmelék-felhalmozódásos lejtővidék övezi.

A Bükk-vidék kőzetanyaga – a   közhiedelemmel ellentétben – nemcsak mészkövekből áll, hanem   felépítésében a legkülönbözőbb üledékes kőzetektől kezdve a többféle  vulkanikus kőzeteken át az átalakult kőzetek is résztvesznek. A meszes   karsztosodó kőzetek aránya  csak kb. 35 %, mintegy15%-nyi a vulkanikus   kőzetek elterjedése és vagy 50%-t tesznek ki a homokos, kavicsos, agyagos üledékek, illetve ezek metamorfizálódott változatai. A   hegységben ismertté vált mintegy1000 természetes eredetű barlang döntő   többsége mészkövekben keletkezett karsztbarlang, de ismerünk 59   nemkarsztos barlangot is, valamint kb. 1200 nemkarsztosodó kőzetbe vájt, főleg egykori barlanglakást jelentő mesterséges üreget.

A 43 természetes keletkezésű nemkarsztos   barlang nagyobb része (22 db) vulkanikus kőzetekben (diabáz, riolit,   riolitignimbrit, andezitagglomerátum és tufái) alakult. Vannak  tektonikus barlangok, mint a riolitban alakult Haramia-gödör,valamint a   riolitignimbritben képződött  Suducka-zsomboly,vagy Jósda-barlang. A Damasa-szakadék valamennyi  barlangja (pl.Csapda, Pele-vár)a lesuvadt andezitagglomerátum tömbök között képződött atektonikus barlang. Aprózódással keletkezett   riolittufában a Nyomó-hegyi-barlang, illetve andezittufában a   Csüngő-kői-eresz. Néhány tömbközi álbarlang (pl.   Felső-szurdoki-álbarlang) szintén vulkanikus kőzetben alakult.

Üledékes és átalakult kőzetben 21  nemkarsztos barlang képződött. Aprózódással   és mállással keletkezett a két Mogyorósi barlang Nagyvisnyó határában.  Egy feltételezett karsztos üreg agyagpalába való felharapódzása által   jött létre a bükkzsérci Agyagpala-zsomboly. Édesvízi mészkőben   térközbezáródással keletkezett a Bükk 15 ismertté vált   mésztufabarlangja Miskolc, Eger, Mónosbél és Varbó határában (pl.   Palota-szálló alatti üregek, Dobó-bástya barlangjai, Vízfő-mésztufabarlangok,  vagy a Dubrica-kúti-darázskőüregek).

A Bükk-vidéken már csak nagy számuk miatt is meghatározóak a nemkarsztos kőzetekbe (főleg riolittufába  és homokkőbe) vágott mesterséges üregek. Jelen kataszterünkbe viszont  csak a helybéliek által barlangnak tartott, korábbi funkciójukat már   elvesztett kultikus és gazdasági céllal készített 17 üreget  vettük fel  kihagytuk a felsorolásból a több mint ezer barlanglakást,  kazamatát, pincét stb.

A 10 métert meghaladó nemkarsztos barlangok a Bükk-vidékena következők:

1. Anna-mésztufabarlang mésztufa Miskolc kb. 380 m a természetes  rész

2. Soltészkerti-mésztufabarlang mésztufa Miskolc 115m

3. Táncterem - Lepkés-ág andezitagglomerátum Bánhorváti 58 /-6 m

4. Mély-hasadék andezitagglomerátum Bánhorváti 23,5/-19 m

5. Agyagpala-zsomboly agyagpala Bükkzsérc 23,5/-16,6 m

6. Lyukas-hasadék andezitagglomerátum Bánhorváti 21/-5,5 m

7. Nyomó-hegyi-barlang riolittufa Bükkzsérc 16/-7,6 m

8. Csapda andezitagglomerátum Bánhorváti 13/-6,8 m

9. Haramia-gödör riolittufa Egerbakta 13/-5,8 m

10. Víz-fői-barlang mésztufa Mónosbél 12,7/+0,8 m

A legtöbb nemkarsztos barlang Bánhorvátiban (11 db), Miskolcon (8   db), Cserépváralján (5db) van. A 43 természetes eredetű   nemkarsztos barlang hossza  hozzávetőleg 1045 m (az ismert mesterséges üregek hossza közel 6000 m).

                         

vissza a nyitó térképhez